Параграф22 Daily

§22 Новини

Кьовеши прие оставката на делегирания прокурор Ивайло Илиев

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие за сведение писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши до министъра на правосъдието Крум Зарков във връзка с подадената оставка на европейския делегиран прокурор от България  Ивайло Илиев, съобщиха от ВСС.

Европрокуратурата е приела оставката на Илиев и го е освободила от длъжност с решение от 14 април, което ще влезе в сила от 1 май. Във връзка с това е отправено искане за представяне на нова кандидатура за европейски делегиран прокурор от страната ни.

През февруари Илиев беше избран от ВСС за помощник на Бисерка Стоянова, новият национален член в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст). 

Както е известно, правосъдният министър Крум Зарков вече информира ВСС за нуждата да се задейства нова процедура за подбор на кандидати за европейски делегирани прокурори. "Бяха избрани съвсем скоро двама, сега станаха общо осем, търсим още седем, затова аз веднага информирах Висшия съдебен съвет, които имат компетенция по този въпрос, да задействат отново процедурата за избор", заяви той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във