Параграф22 Daily

§22 Новини

Кирил Петков: През април предадох паспорта си на канадските власти и направих волеизявление, че се отказвам от канадско гражданство

През април предадох паспорта си на канадските власти и направих волеизявление, че се отказвам от канадско гражданство. Това обясни днес пред Нова телевизия министърът на икономиката Кирил Петков. Вчера Конституционният съд образува дело по искане на 55 народни представители от ГЕРБ-СДС за установяване на противоконституционност на указа на Румен Радев "в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков", сочи фейсбук страницата Кирил Петков за Министър-Председател на Република България.

Проблемът е с канадското гражданство на Петков - според Конституцията министри могат да бъдат само български граждани. Петков не само смята, че не е нарушил основния ни закон, но и очаква решение на КС в своя полза, което да отвори пътя и на други българи от чужбина да се включат в политиката и промяната в България. Не съм кандидатствал за канадско гражданство, придобил съм го на 14-годишна възраст автоматично с моите родители, каза днес Петков.

През април той е направил волеизявление да се откаже от това гражданство - "това беше първата дата, на която имах възможност", обясни министърът.

Петков издига тезата, че именно моментът на волеизявлението би следвало да се смята за отказ от гражданство, независимо кога дойде потвърждението на съответната държава. "Гражданството е въпрос на собствен избор, то не е натрапено качество. Когато човек желае да участва във властта, достатъчно е да се освободи от чуждото гражданство", смята той. "Трябва ли българската Конституция да се подчини на акта на чуждата държава. Абсурдно е това да е функция на административен акт в някаква чужда държава", коментира Петков. Той призна, че дори не знае под каква форма ще получи бележка от Канада, че вече не е техен гражданин, но очаква тази бележка всеки момент.

Ако Конституционният съд излезе с решение, че българските граждани със своите волеизявления имат право да участват в управлението, ще отворим вратата и на другите български граждани да участват в промяната, смята министърът на икономиката. Той отново повтори, че каквото и да стане, той продължава напред в политиката. "Бележката ще дойде до дни и това няма да ме спре занапред", увери той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във