Параграф22 Daily

§22 Новини

Китай глоби основното съвместно предприятие на Ford

Китай глоби основното съвместно предприятие на Ford в страната за антитръстови нарушения. Това е поредна мярка срещу американска компания на фона на ескалиращото напрежение между двете страни.

Джеймс Мейгър от Bloomberg, коментира темата. "В последно време виждаме доста подобни действия на скрити заплахи към американски компании, от които това е само последното. FedEx също е обект на разследване по твърдение, че е пренасочвала пратки. Не е ясно колко свързани са тези действия". Според Мейгър е трудно да не допуснем, че всички тези случаи са свързани по между си и са част от насочени усилия Китай да се противопостави на действията на САЩ срещу Huawei и по-общо като част от търговската война.

Очаква се излизането на т.нар. "черен списък" на чуждестранни компании от китайското правителство. "Можем да си представим, че ако имате завод в Китай или инвестирате в страната със сигурност ще се опасявате дали не сте следващият в списъка", уточнява Мейгър.

Журналистът коментира, че действията на Китай не се отразяват единствено на американските компании, но също и европейски, южнокорейски, японски компании, които инвестират в страната. "Ако сте чуждестранна компания, инвестираща в Китай, това ще се отрази на начина, по който вземате инвестиционните си решения", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във