Параграф22 Daily

§22 Новини

Китай и Индия спечелиха шумни дела срещу САЩ в СТО

Китай и Индия спечелиха делата, заведени срещу тях  от САЩ в Световната търговска организация(СТО), съобщава водещият бизнес и финансов вестник в света - лондонският The Financial Times. В СТО са решили, че едностранните такси и мита, въведени от Вашингтон върху вноса на стомана и слънчеви батарии от двете развиващи се държави, е нарушение на правилата на СТО.


Разглеждането на двата иска в СТО е продължило цели 2 години. Както посочва британският вестник, от дълги години САЩ се мъчат да докажат твърденията си че китайските държавни компании използват публични и скрити субсидии, които им позволяват незаконно да снижават цените на крайната си продукция, което е вид нелоялна конкуренция. Но, по мнението на СТО, Вашингтон изобщо не е успял да докаже, че тези износители са държавни органи, а т. нар. компенсационни мита може да се използват само против подобни износители.


Колкото до случая с Индия, в СТО са отхвърлили и аргументите на САЩ, че доставката на въглища и желязна руда от държавни рудници за стоманодобивните предприятия позволява крайните производители на стомана също да се смятат държавни органи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във