Параграф22 Daily

§22 Новини

Китай ще разследва IBM, Oracle и EMC заради сигурността?

Китайското министерство на обществената сигурност и изследователски център към правителството на страната се подготвят за разследване на IBM Corp, Oracle Corp и EMC Corp по проблеми на сигурността, съобщи местният официоз Shanghai Securities News, цитиран от Ройтерс.


Съобщението дойде след разкритията от бившия сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън за мащабно следене от страна на американската Агенция за национална сигурност и твърдението му, че тя е проникнала в ключова мрежова инфраструктура в университети в Китай и Хонконг.


Документите, публикувани от Сноудън, разкриват, че агенцията е си е осигурила достъп до огромен обем интернет данни, като електронни писма, чатове и видеоматериали в големи компании, включително Facebook и Google, в рамките на програма на американското правителство, известна с наименованието Prism.


В момента благодарение на тяхното технологично превъзходство в много от нашите основни системи в информационните технологии по същество са доминирани от чужди компании за хардуер и софтуер, но скандалът Prism предполага проблеми със сигурността, цитира китайското издание анонимен свой източник.


Вашингтон регулярно обвинява Китай в хакерска дейност, но твърденията на Сноудън осигуриха на Поднебесната империя достатъчно аргументи да заклейми САЩ като лицемер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във