Параграф22 Daily

§22 Новини

Китай заплаши да ограничи достъпа на САЩ до редките метали - лантаниди

Китай може да използва стратегически важни редки метали от групата на лантанидите, търсени от високотехнологичните индустрии като коз в разрастващата се търговска война със САЩ, пише в сряда вестник "South China Morning Post".

Публикацията обръща внимание на факта, че президентът на Китай Си Цзинпин посети предприятие за редки метали в източната провинция Дзянси. Според експерти посещението изпраща сигнал, че Пекин може да използва редките метали от групата на лантанидите като коз в търговската война със САЩ и също така показва готовността на властите да подкрепят тази индустрия.

Китай е най-големият световен производител на редки метали и техният основен доставчик в САЩ. Страната задоволява до 80% от световното търсене на тази суровина. Тази група включва 17 елемента, използвани в електрониката, химията, автомобилостроенето, оптиката, военните технологии и много други области. Миналата година 120 000 тона редки елементи са добити в Китай - около 71% от световното производство.

Както отбелязва изданието, САЩ умишлено изключват тази категория от стратегически важни стоки от списъка на китайския износ, който ще бъде обект на повишени мита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във