Параграф22 Daily

§22 Новини

Китайци са готови да строят мост през Керченския пролив за рубли

Прякото конвертиране на юани в рубли ще позволи да се избегне нуждата от хеджиране на рисковете от курсови промени

При строителството на бъдещия Керченски мост до Крим, разплащанията между съдружниците - руската фирма "Автодор" и китайската - China Communication Construction Corportion (СССС), най-вероятно ще се осъществяват чрез пряко конвертиране на рубли в юани и обратно, което ще позволи да се избегне необходимостта от хеджиране на бъдещи валутни рискове, съобщава ИТАР-ТАСС като се позовава на президента на държавната компания - Сергей Келбах.


"Съществува такава схема: колегите от Китай идват у нас с парите си и осъществяват взаимните разплащания в Русия в рубли. Освен това те поемат дългосрочни задължения - вкл. и като работят в консорциум с руски компании, в том числе и на етапа на експлоатация на съоръжението", обяснил Келбах и допълнил, че тази схема е предложена от руските компании, а китайците са я приели с ентусиазъм.


Освен това, разплащанията директно в рубли и юани, ще позволи да се избегнат валутните рискове от кръстосани курсове, примерно през щатския долар.


Самото превалутиране от рубли в юани може да се осъществи при участието на най-големите руски банки и техните китайски дъщерни структури или контрагенти в Поднебесната империя, подчертал Келбах.

Facebook logo
Бъдете с нас и във