Параграф22 Daily

§22 Новини

Китайска подводница ще носи МБР, способна да поразява цели навсякъде в САЩ

Новата стратегическа ядрена подводница на ВМС на Китайската народна освободителна армия (НОАК) е способна да носи ракета, която може да атакуват цели навсякъде в Съединените щати. Това съобщи вестник South China Morning Post, позовавайки се на военни източници. Това е проектът за подводница 094A Jin, който беше представен на 30 април в чест на 72-ата годишнина от формирането на военноморските сили на НОАК. Тя е способна да носи най-новите междуконтинентални ракети с твърдо гориво JL-3, чийто обхват на полета надвишава 10 хил. км, а според някои оценки достига и до 12 хил. км.

„Подводницата 094А е модернизирана версия на подводницата тип 094, по време на нейното създаване беше възможно да се реши един от ключовите проблеми, свързани с шума, чрез подобряване на хидрокинетичните и турбулентни системи. Това й позволи да носи по-мощни ракети JL-3", цитира вестникът един от събеседниците. Според него, преди модернизацията, подводницата от този тип е била въоръжена с по-малко мощната ракета JL-2, която е могла да поразява цели само в североизточната част на САЩ. Според експерти ракетата JL-3, подобно на предшественика си, е способна да носи няколко ядрени бойни глави.

Понастоящем военноморският флот на Китай разполага с шест подводници Проект 094 в различни модификации и планира да построи още две ракетни подводници от този тип, които да заменят остарелите кораби клас 092. Медиите също така съобщиха за плановете на Китай да започне изграждането на ново поколение подводници Project 096, които трябва да бъдат въведени във флота.от средата на 2020-те и въоръжени с ракети JL-3.

Facebook logo
Бъдете с нас и във