Параграф22 Daily

§22 Новини

Китайският чиновник с 14-годишна присъда за подкуп

Бившият директор на Службата за инспекция на безопасността в китайската провинция Шанси, Ян Дацай, бе признат за виновен за взимане на подкуп и осъден на 14 години затвор.


Чиновникът предизвика всеобщо възмущение в Китай, след като в Интернет се появи негова снимка на мястото на голяма автомобилна катастрофа с човешки жертви. На нея той е заснет как усмихнато гледа към телата на загиналите и към разбитите коли. Ян Дацай увери, че се е усмихвал, защото е искал да успокои подчинените си.


Интернет потребители са се впечатлили също и от скъпия часовник, който той е носел на ръката си. Те го нарекоха Братото с часовниците и настояха да разберат как е възможно да си позволи подобен артикул със скромната си чиновническа заплата.


Китайската комунистическа партия започна разследване и го освободи от длъжност заради сериозни дисциплинарни нарушения. Ян се призна за виновен миналия месец по обвиненията за взимане на подкуп в размер на 250 000 юана (40 000 щатски долара) и за депозит от 5.04 млн. юана (820 000 долара) с неясен произход.


Новият китайски президент Си Цзинпин се опитва да смекчи общественото недоволство като насърчава скромността сред държавните служители и като затяга контрола над бюрокрацията и държавните предприятия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във