Параграф22 Daily

§22 Новини

Кметът на Карнобат уреди роднина с автомивка и кафе върху чужда земя

Кметът на Карнобат Георги Димитров уреди с бизнес близък до семейството си предприемач, като му даде под наем 100 кв. метра чужда земя на главната улица „Москва“, по пътя Бургас-София. Оказа се обаче, че имотът, който е спечелен от Калоян Бяндов, няма акт за общинска собственост, или ако такъв съществува, то той би трябвало да бъде отменен.

През 2009 г. Община Карнобат обявява публичен търг с явно наддаване за отдаване под наем на терени, водени като публична общинска собственост. Един от тях е терен от 100 кв. метра, на който трябва да има заведение за бързо обслужване, склад, паркинг с автомивка. Три дни по-късно е издадена заповед от кмета Георги Димитров, с която е обявена за класирана на първо място ЕТ „РАЯ-2010- Калоян Бяндов“.

Между общината и фирмата е сключен договор, според който фирмата ще ползва под наем 110 кв. метра срещу месечен наем от 175,75 лева. Върху терена са монтирани павилион за кафе, а автомивката започва да работи на пълни обороти на оживеното място, което се намира точно до Професионалната гимназия по селско стопанство в града.

Муден, когато трябва да направи нещо за хората на Карнобат, например да ги спаси от свирепите бездомни кучета, кметът Георги Димитров е твърде експедитивен, когато трябва да създаде удобства на близък човек. В случая му трябват само два дни, за да реагира и да даде писменото си съгласие изправените бордюри, които пречат на роднинската автомивка, да бъдат демонтирани и на тяхно място да се поставят легнали.

А автомивката, според местни жители, наистина е роднинска - Калоян Бяндов е баджанак на кметския син Иван Димитров. Самият Димитров дори бил засичан в автомивката да се разпорежда като стопанин, въпреки че официално не се води и наемател.

Три години по-късно се оказва, че Община Карнобат не само е уредила бързо всички процедури на Калоян Бяндов, но всъщност му е отдала имот, който не е неин. В писмо до тогавашния областен управител на Бургас Константин Гребенаров от Министерството на земеделието и храните искат справка за имота, тъй като има несъответствие при съставени актове за собственост, сред които и акта за частна общинска собственост. При направената проверка е установено, че въпросният терен е част от парцел, за който има издаден акт за общинска собственост от 2001 г. В същото време обаче той се води държавен и няма никакви документи за изменение на собствеността му, т.е. актът за общинска собственост, ако такъв изобщо съществува, е недействителен.

Целият терен е отразен като УПИ ІІ в кв. 22 в Акта за държавна собственост от 2000 година. Като част от него е заведението за бърза закуска. В Министерството на земеделието и храните няма данни за направено искане от страна  на намиращото се там училище за частично изменение на действащия план на промишлена зона „Север“, в която се намира обекта. В последствие се оказва, че има новосъсъздадено УПИ ІІІ, което всъщност е отдадено под наем на фирмата за автомивка и кафе.

„При констатиране на проблема по искане на директора на училището е направено кадастрално заснемане на УПИ ІІ в кв. 22 по плана на промишлена зона „Север“. Приложената геодезическа снимка отразява съществуващото положение към момента на изработване. В нея няма отразен „нововъзникнал“ УПИ ІІІ. Във връзка с гореизложеното, считам за наложително отменянето на акт за частна общинска собственост, съставен от община Карнобат“, се казва в писмо от Министерството на земеделието и храните през 2012 г. – година, след като кметът на Карнобат Георги Димитров спечели втория си мандат.

Въпреки констатацията на институциите и днес автомивката и кафето продължават да работят, стопанисвани от същата фирма, спечелила търга по време на първия мандат на Димитров. „Питахме многократно съществува ли актът за общинска собственост и защо той не е отменен. Мотивът на Община Карнобат бил, че като се развива на този терен дейност – в бюджета влизат пари от наем, а става въпрос за смешна сума – 175 лева на месец“, коментираха общински съветници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във