Параграф22 Weekly

§22 Новини

Кметът на Куклен обвинен в длъжностни пръстъпления

Прокуратурата повдигна в петък (17 август) обвинения на кмета на община Куклен Димитър Сотиров. Той ще отговаря пред съда за пет престъпления по служба и за присвояване в особено големи размери.


На неговия заместник Иван Апостолов са повдигнати три обвинения - за присвояване на общински пари и за длъжностни престъпления.nbsp; Двамата бяха арестувани в четвъртък след продължило няколко месеца разследване. Те остават в ареста за още 72 часа. След това прокуратурата ще решава дали да поиска от съда постоянна мярка bdquo;задържане под стража.


Обвинението твърди, че кметът е присвоил 49 571 лева през последните две години. Длъжностните престъпленияnbsp; касаят сключване на неизгодни договори и облагодателстване на определени фирми. Такъв договор - за доставка на бетон, е бил подписан още на 15 ноември 2007 г. със собственик на бетоновъзел. Ощетяващи общината договори са били сключени презnbsp; февруари март 2009 г. с две фирми на едно и също лице за строително-монтажни работи. От прокуратурата твърдят, че вредите за хазната от тези връзки са за 100 000 лева.На 738 998 лева. пък се оценяват щетите от облагодателстването на 5 фирми, които били ангажирани да работят по канализацията на града, за което обществената поръчка е била обявена в нарушение на закона. Значително по-леки са провиненията на заместника, за който прокуратурата твърди, че присвоил околоnbsp; 3 800 лева и използвал хора от общината да работят на негов имот. Ако вината им се докаже, за Димитър Сотиров законът предвижда от 10 до 20 г. затвор, а за заместника му - от 1 до 10 години.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във