Параграф22 Daily

§22 Новини

КНСБ е против правителствената позиция за правото на отпуск на възстановените от съда работници

КНСБ се обяви против приета на последното заседание на правителството позиция, според която незаконно уволнените и впоследствие възстановени от съда на работа работници нямат право на платен годишен отпуск за този период и на обезпечение за него. Според синдикалистите, тази позиция на правителството заплашва правата на българските работници.

Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов обясни, че според Кодекса на труда: "В самия текст, който урежда отпуска, е казано, че едно лице  - работник или служител - придобива право на платен годишен отпуск, когато е натрупало не по-малко от 8 месеца трудов стаж. Щом имаш трудов стаж, ти се признава правото на отпуск и ти се трупа отпуск - всеки месец по един-два дена та да стане, в рамките на година, минималната 20-дневна продължителност на платения годишен отпуск".

Позицията на правителството е одобрена по повод дело на съда на ЕС, което е образувано по запитване на районен съд Хасково по конкретен трудов спор. От КНСБ настояват казусът да се обсъди в тристранния съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във