Параграф22 Daily

§22 Новини

Когато има много изключения, правилото се губи

„Когато има съкращаване на срокове или се възобновяват срокове, се създава риск за правата на хората, защото винаги трябва да се прави сравнение между закона в оригиналния му вид и променения закон. Това винаги е опасно по време на извънредно положение“. Това коментира пред БНР адвокат Валя Гигова по повод Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Тя посочи, че извънредността на ситуацията налага да се предприемат извънредни действия и мерки в чисто опознавателен план: „Най-сериозните оплаквания от закона бяха от страна на администрацията, която считаше, че щом са спрени сроковете или удължени след изтичане на извънредното положение, тя не може да си върши работата. Това е дълбоко невярно. Сроковете се променят не заради администрацията, която винаги трябва да действа, същото важи и за съда, а за гражданите и за юридическите лица, които евентуално биха изгубили правата си заради изтичане на срок“.

В предаването „Преди всички“ Гигова подчерта, че това е принудило законодателят да направи серия промени, които сега създадат проблеми на гражданите: „Първият закон беше прост – спират се всички срокове, без наказателните. Сега се спират всички срокове без изрично посочени от законодателя, но списъкът е твърде дълъг... Когато има много изключения, правилото се губи“.

Валя Гигова поясни, че новата интернет платформа за граждански права и законодателни промени в периода на извънредното положение е създадена, за да могат адвокатите да обменят мнения и да изградят еднозначни правни виждания и за да може обществото да се информира по достъпен начин какво трябва да се прави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във