Параграф22 Weekly

§22 Новини

Когато системата има нужда от реформа, някой трябва да я прави

Инспекторатът може да бъде една ефективна гаранция на текстове от Европейската конвенция за правата на човека за един справедлив процес, отбеляза съдия Вера Чочкова от СГС, Наказателна колегия, която е номинирана за главен съдебен инспектор.


Аз също имах своите дни за размисъл - дали да дам съгласието си и да се включа в тази надпревара или не. Даде ми кураж подкрепата, която получих от колегите си - не само тези, които ме номинираха, но и от другите", обясни Чочкова. Тя подчерта, че вярата им във възможностите й, както и подкрепата на семейството й, са я накарали да приеме.


"За себе си мога да кажа, че не се предавам лесно и съм борбена. Обичам предизвикателствата. Тази позиция ще бъде по-различна от съдийската ми работа до момента, посочи Чочкова.


Когато системата има нужда от реформи, някой трябва да се заеме. Инспекторатът вече е факт, натрупва своята история, която не се приема еднозначно. Ще ми се да мисля за Инспектората, който има свое място в системата на държавните органи и чиято функция да е оздравителна и да върне доверието на гражданите към съда, най-вече", заяви Чочкова.


По думите й - Инспекторатът следва да окуражава съдиите, прокурорите, които имат потенциал. "Той трябва да спомага за работата им, подобряване на организацията на делата, методите за управление във всяко звено, за да гарантира един справедлив процес", каза още тя.


Номинираната за главен съдебен инспектор Вера Чочкова, представи проблемите, за които трябва да бъдат предприети мерки.


"Ролята на Инспектората е на един конструктивен лечител. Първата стъпка е диагностициране на системните проблеми, които съществуват. От това, което видях на страниците на Инспектората, не видях някаква конкретика. Би трябвало, системните проблеми да са ясни, да се работи по тяхното решаване и отстраняване", каза Чочкова.


По думите й - до момента подходът е бил грешен. "Трябва един задълбочен анализ на дисциплинарната практика до този момент, на инспектората, разликата по отношение на това, което той предлага като решение, и от друга страна - решението, което предлага Върховният административен съд", посочи тя. Това би спомогнало за един баланс между престъпления и наказания, заяви Чочкова.


"Налага се и извършването на законодателни промени. В сегашната си рамка Инспекторатът не може да изпълни функциите си", заключи съдия Чочкова.


По думите й - необходимо е да се въведе квотен принцип за инспекторите. Да се създаде една методология, която да дава оценка на продължителността на сроковете в досъдебното производство. "Може да се случи чрез една дискусия с участие на редови прокурори, които най-добре са неясни какви са проблемите на досъдебното производство и биха могли да излязат с идеи по този проблем", каза Чочкова.


"Другият проблем е сигурността на системата за случайно разпределение на дела - колега гледа дело срещу съдия от Градски съд, който беше си разпределил дело. Мисля си, че нямаше никакво основание Инспекторатът да не се заеме с една проверка на сигурността на тази система. Когато е отворена една врата за създаване на корупционни практики - тя трябва не просто да бъде затворена, а зазидана", каза още Чочкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във