Параграф22 Daily

§22 Новини

Кой е човекът, който се нае да защитава джихадиста Салах Абдеслам

Брюкселският адвокат Свен Мари, когото ключовият заподозрян за парижките атентати Салах Абдеслам избра да го представлява след ареста му в петък, е един от най-известните специалисти по наказателно право в Белгия и тънък познавач на процедурите, и не възнамерява да отстъпи пред огромния натиск от страна на френското правосъдие, пише Франс прес, цитирана от bTv.

В неделя този мъж на около 40 години, с гола глава и набола брада, владеещ съвършено холандски и френски език, за пореден път прояви характерната си нападателност, като обяви, че ще подаде жалба срещу прокурора на Париж Франсоа Моленс за нарушаване на следствената тайна.

Асът на съсловието, описан от в. "Ла Капитал" като "един от десетте най-добри адвокати в наказателното право", обвинява Франсоа Моленс, че е разкрил в събота подробности от първия разпит на Салех Абдеслам след арестуването му. Белгийските медии разпространиха първите думи след задържането

"Прочитането на част от разпита на Абдеслам на пресконференция представлява нарушение" на следствената тайна, заяви в неделя Свен Мари. Моленс разкри, че Абдеслам е признал пред белгийските следователи, че е "искал да се самовзриви на стадиона "Стад дьо Франс" вечерта на атентатите, но се отказал.

Според Мари "Салах Абдеслам е от кардинално значение за това разследване". "Бих казал дори, че е по-ценен от злато. Той сътрудничи, говори, не се придържа към правото си да мълчи. Смятам, че би било полезно да се даде време, за да мога да разговарям с него, следователите да могат да говорят с него", каза той в неделя пред обществената телевизия РТБФ.

Брюкселският адвокат, играл в младежкия отбор на престижния столичен клуб "Андерлехт", докато травма му попречила да изпълни мечтата си за футболна кариера, е на мнение, че нападението е най-добрата отбрана.

В събота, на излизане от сградата на съдебната полиция в Брюксел, където се срещна за десетина минути със Салах Абдеслам, Мари, облечен в яке цвят каки и черна тениска, каза, че Абдеслам отказва да бъде предаден на Франция.

Такова искане беше изразено в европейска заповед за задържане, издадена от френското правосъдие, което се интересува в най-висша степен от последния жив от извършителите на атентатите със 130 жертви и няколкостотин ранени на 13 ноември.

"В един момент трябва да спрем да коленичим и да живеем с чувството за вина, което изглежда изпитваме в Белгия по отношение на Франция след атентатите. Сякаш е достатъчно тя да щракне с пръсти. . . Трябва първо да изметеш в собствения си двор, а после да отидеш в чуждия", каза той в интервю за в. "Дерниер йор".

В края на 2015 г. към Свен Мари, защитавал водача на салафитската групировка "Шериат за Белгия" Фуад Белкасем, се обърнали хора от обкръжението на Салах Абдеслам. Те търсели адвокат, към когото да се обърнат, в случай че най-издирваният беглец в Европа бъде заловен, се казва още в материала на Франс прес, цитиран от БТА.

Пред белгийския в. "Соар" той обясни: "Това, което ме мотивира, е да се боря срещу произвола и злоупотребата с власт". "А тук това е налице в пълна степен", допълни адвокатът, имайки предвид белгийската част от разследването на парижките атентати, организирани отчасти в Белгия.

"Спомняте ли си всичките тези пресконференции, предавани на живо от федералната прокуратура денем и даже нощем след атентатите в Париж? Мен лично това яхване на вълната на страха в името на повече правомощия ме отвращава", отбеляза той.

След като отново бил помолен за съдействие от близък на Салах Абдеслам след арестуването му, Мари не се колебал дълго, съзнавайки, че "случай като този може да промени живота", включително "този на близките".

Въпреки натиска, адвокатът, който е семеен и баща, решил да се заеме. "Аз избрах професията и специалността си и си върша работата. Парижките атентати ме потресоха и онова, което мисля за джихадизма, не може да бъде изтрито от главата ми. Правомощията ми обаче са да защитавам хората, които поискат това от мен", обясни Мари пред местния печат.

При все това той е поставил условие: Салах Абдеслам да не отрича, че е бил в Париж на 13 ноември - изискване, към което 26-годишният французин от марокански произход, израсъл в Моленбек, се придържа от първия разпит.

За останалото Свен Мари, който бил приет да следва право в холандскоезичния Брюкселски университет при третото кандидатстване, не отрича вкуса си към тайните и тънкостите на наказателния кодекс. "Обичам правото. Процедурните правила са от ключово значение. Всеки адвокат, ако се гордее поне малко с професията си, е добър познавач на процедурите", твърди той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във