Параграф22 Daily

Теорийка на конспирацията:

Кой изпусна вирусът в Ухан?

 "Дойче веле" публикува статията на Александър Фройнд, озаглавена  "Филм от 2017 г. разкрива шокираща небрежност на вирусолози от Ухан". Историята на филма е припомнена от нецитирана тайванска медия, според която вирусолози от Ухан са показали изключителна небрежност към силно заразни материали и  към опасни ситуации. "Пекин отдавна повтаря, че коронавирусът, предизвикал световната пандемия, не е с китайски произход. Той бил внесен от чужбина, навярно по времето на военните тържества през октомври 2019 г. в Ухан, където беше и първият взрив от инфекции. Тази теория не може да бъде напълно отхвърлена. И  през ноември 2019 г. в Италия беше регистриран един случай на инфекция с коронавирус, за който се предполага, че може  да е бил първият. Но в  същото време в Китай вече  е имало  случаи на заразени хора, но китайското държавно ръководство ги държеше в тайна", пише в статията си  Александър Фройнд.

През миналата година, в разгара на първата вълна на COVID  в. "БАНКЕРЪ" отдели доста  място да информира  за циркулиращите конспиративни теории за произхода на вируса. В публикацията със заглавие  "Секретни лаборатории бълват килъри с корона" (бр. 10 от 20 март 2020 г.) припомнихме за дипломатическата война между САЩ и Китай, избухнала след изказване на говорителя на китайското външно министерство Чжао Лицзян, че е възможно американската армия да е донесла епидемията в Ухан. В китайски социални медии тогава бе тиражирана  версията, че вирусът може да е бил донесен в Китай от американската делегация на Световните военни игри, които се състояха през октомври миналата година в Ухан.

По данни на South China Morning Post първият случай на заразяване с коронавирус в Китай е бил регистриран на 17 ноември 2019 година. Жертвата е 55-годишен жител на провинция Хубей с административен център Ухан, а "инфекцията" е станала 10 дни след края на VII Световни летни военни игри в Ухан (18 до 27 октомври), в които участваха спортисти под пагон от над 100 държави, включително и от САЩ.

В подкрепа на твърденията си за "американския пръст в заразата", китайците публикуваха видео с изказване на директора на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ Робърт Редфийлд. Пред Конгреса той заявява, че някои американци, за които се е смятало, че са починали от сезонен грип, всъщност са се оказали носители на коронавируса.

Спорът между Китай и САЩ продължи и по-късно. На връх Разпети петък 2020 г. в САЩ се появи информация, че военното разузнаване ще проверява версията дали коронавирусът се е разпространил след "бягството" му от лаборатория в Ухан. За това съобщи Washington Examiner. Според публикацията, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Милли е заявил следното: "Данните по-скоро показват, че вирусът се е появил по естествен път, но не знаем със сигурност".  Според други високопоставени чиновници обаче лабораторният произход на заразата е по-вероятен. Washington Examiner не уточни кои са тези високопоставени чиновници, но посочи, че Китай е скрил всички данни за и около лабораторията в Ухан.

Публикацията на Washington Examiner повтаря като под индиго съдбата и ефекта на друга медийна информация, свързана с произхода на COVID-19. Става дума за новина на Fox News от януари 2020 година. В нея се развива "обосновано предположение", че първият човек в света, заразил се с коронавирус, е работил в Института по вирусология в Ухан, откъдето тръгна заразата. По същото време статия с подобно съдържание пусна и британският Daily Mail.

В края на април 2020 г. "БАНКЕРЪ" отново даде своя принос към разискването  на конспиративните версии и зададе въпрос: "Защо не друга служба, а военното разузнаване ще извършва тази проверка? Означава ли това, че разследването е във връзка с участието на американски военни спортисти в VII-те Световни летни военни игри в Ухан?".

Неочаквана подкрепа на подобно  съмнение  даде пакистанското елекронно издание Global Village Space. То информира, че на 10 март 2020 г. в уебсайта на Белия дом се е появила петиция с искане за информация около  съдбата и случващото се около  Форт Детрик. Този секретен институт се намира в стара военна база, разположена на 50 мили от Вашингтон - в Мериленд. Става дума за комплекс от близо 600 сгради, пръснати на обща площ от 13 000 декара. А най-краткото определение за него е "най-голямата лаборатория на Пентагона за биологични изследвания". В петицията се споменавали и серия от събития, които навеждат към заключението, че COVID-19 е биологично оръжие, създадено от ЦРУ в секретната лаборатория във Форт Детрик.

Според пакистанското издание, петицията е "преседяла" кратко в интернет страницата на Белия дом, след което е била свалена. И при следващи търсения на мястото й се е появявало познатото известие "404 not found".

Шумотевицата  около форт Детрик започна през юли 2019 година. Т. нар. Центрове за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) в САЩ бяха принудени да затворят най-секретния военен медицински изследователски институт по инфекциозни заболявания, разположен във Форт Детрик заради нарушения при спазване на изискванията за безопасност.

През август 2019 г. в САЩ избухна епидемия от грип. Заразата обхвана 22 щата и отне живота на 10 000 души. Експертите на CDC обаче откриха причината за грипната зараза другаде - в... масовото използване на Е-цигари. И се захванаха  да разследват 193 случая на инфекция...

Малко след избухването на августовската грипна епидемия, на 19 октомври 2019 г. под егидата на ЦРУ е проведено симулативното учение "201 - Глобално пандемично упражнение", с уч се сеастието на заместник-директор на разузнаването. Въпросното учение симулира огнище на нов коронавирус, предаван от прилепи на прасета и след това - на хора. В крайна сметка вирусът става ефективно преносим от човек на човек, което води до тежка пандемия,  посочва се в заданието на учението.

"По същото време, американският отбор вече се е намирал в Ухан за участие във военните игри. Отборът е останал там десет дни . Но повечето от спортистите въобще не са участвали в състезанията, защото са имали всички признаци на грипна инфекция", твърди Global Village Space.

Впрочем секретният институт във Форт Детрик неслучайно привлече  вниманието на големите вестници в Щатите. CDC признава , че проблемите във Форт Детрик започват още през май 2018 г., когато заради наводнения е била съсипана инсталация за парна стерилизация, използвана за пречистване на отпадни лабораторни води. Изследванията са били преустановени, докато институтът разработи нова система за обеззаразяване с химикали. 

През юни 2019 г. CDC констатира, че новите процедури за обеззаразяване не се били изчерпателни. Инспекторите открили и механични проблеми със системата за обеззаразяване на химическа основа, както и течове. В началото на август, в разгара на необяснимата грипна епидемия, New York Times публикува кратка информация, в която се посочва, че правителството на САЩ е взело решение да се прекратят изследванията на 67 опасни вируса, извършвани в лабораторията във Форт Детрик.

В края на март 2020 г. работата на секретния институт във Форт Детрик бе възстановена.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във