Параграф22 Daily

§22 Новини

Кой източи парите по САПАРД?

Бизнесменът Марио Николов, сочен от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за един от най-големите душмани европейските фондове най-накрая ще се окаже напълно невинен. Натам ни навеждат последните събитие от халостните битки на българската Темида с месарския бос.nbsp;nbsp;nbsp; nbsp;


В началото на миналия месец Софийският апелативен съд (САС) отмени тежките присъди от много години затвор по делото за източване на 7.5 млн. евро от програма САПАРД, произнесени преди две години и го върна отначало. nbsp;Сега пък апелативния съд оправда всички подсъдими в процеса за пране на същите тези милиони евро на европейския данъкоплатец.nbsp; По това дело на първа инстанция Марио Николов беше осъден на 10 години затвор, а Людмил Стойков бе оправдан.


Съпругата на Марио Николов - Мариана Николова, беше призната за виновна за участие в престъпната група и получи 8 години затвор и глоба от 30 хиляди лева. Останалите обвиняеми - Ана Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Ангелов,nbsp; получиха на първа инстанция присъди от по 6 години затвор. Сега обаче, на втората инстанция всички обвиняеми бяха признати за невинни по всички обвинения. Оправдателната присъда от първа инстанция на Людмил Стойков пък бе потвърдена. Съдията докладчик по това дело Калин Калпакчиев, който е и новоизбран член на ВСС, обясни като мотив за присъдата, че събраните нови доказателства по това делото показват, че не е установено те да са извършвали финансови преводи-субсидии по програма САПАРД от сметката на дружествата бенефициенти, т.е, че няма данни за извършени престъпни финансови сделки. След назначените нови експертизи е установено, че тези преводи са извършени от други физически лица.Друг мотив за решението на съда е, че е установено, че подсъдимите нямат връзка помежду си и не са участвали в организирана престъпна група, обясни съдия Калпакчиев. Адвокатът на бизнесмена Николов - Менко Менков определи процеса като изключителен и грандиозен успех за българското правосъдие. Присъдите на първата инстанция не се базираха на достатъчно доказателства, Николов не се е докосвал до нито една стотинка от тези пари, коментира адвокатът на бизнесмена. Представителите на държавното обвинение отказаха категорично да правят изявления пред медиите.


Тук не е зле да припомним, че преди време главният прокурор Борис Велчев нарече работата на неговите хора по този процес брилянтна. Сега се вижда колко брилянтна е тя...nbsp; nbsp;Скандалите съпътстват делото САПАРД още от самото му начало преди години, когато ОЛАФ изпрати сигнали до българските разследващи органи за далаверата със стари машини за преработка на месо, които били описвани като нови. Замесените в аферата германски граждани отдавна бяха осъдени и лежат в затвора. Сега - от последните решения на българския съд излиза, че целия този шум около процеса е бил само буря в чаша вода. Според критериите на нашите магистрати излиза, че и чужденците, които участвали в схемата са били напразно осъдени щом всичко в сделките е било о кей. Всички тези въпроси засега останат висящи докато не се произнесе и последната инстанция - Върховният касационен съд. Що се отнася за процеса за източването на милионите, по който Людмил Стойков не е подсъдим, трябва да започне отначало на първа инстанция, след като се оказа, че в решението си от края на юни 2010 г. тогавашният председател на СГС Георги Колев буквално е преписвал цели пасажи от обвинителния акт без да посочи конкретни мотиви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във