Параграф22 Daily

§22 Новини

Кои са най-честите нарушения на правата на потребителите при отпускането на бързи кредити?

Основният въпрос, касаещ нарушенията на правата на потребителите при отпускането на т.нар. бързи кредити, е свързан с размера на заема. Това каза адв. Димитър Деков, Сдружение за правна помощ на потребителите, в предаването „В развитие“.

През 2015 г. Народното събрание въведе нови изисквания за лихвения процент, припомни Деков. Вече 4 години не може да се намери начин как законът да се приложи на практика, коментира той. „По-голямата част от фирмите работят с проценти, които надвишават 2 или 3 пъти законовата норма. Разбира се, тези числа не са описани в договорите. При по-задълбочено четене виждаме обаче, че някои такси, допълнителни услуги или неустойки са въведени некоректно“.

Популярна практика е условията към искащите заем да са много завишени, например да се изискват няколко поръчители, трудов договор с много високо възнаграждение и т.н., посочи Денков. В случай, че заемоискателят не отговаря на тези условия, може да му поръчителства фирма, която е близка до организацията, отпускаща заема, срещу съответната такса, даде пример за нелоялна практика гостът. „Така реално ситуацията се измени съвсем малко – до 2015 г. търговците записваха реалната цена на лихвата в договорите, а сега се опитват те да изглеждат в съответствие със закона за сметка на всички скрити такси“.

Като един от вариантите за справяне с проблема Денков посочи възможността правата на Комисията за защита на потребителите да бъдат разширени. „Трябва да се позволи на КЗК чрез административни актове да установява наличието в договорите на неравноправни клаузи“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във