Параграф22 Daily

§22 Новини

Кой заграбва правото на собственост на земите?

Заради проблеми със земите Иван Укев от Митрево създава сдружение преди година, чиято цел е да докаже, че при създаване на ТКЗС имотите не са описани коректно и са присвоени: "Няма картен материал, пише там на едно листче. Държавата не е седнала, имала е геодезисти, да нанесе имотите на картата. Не са описали целия имот. Молим президента да наложи вето върху разпродажбата на общински имоти, защото те са станали общински и общините започват да продават. Да се направи поправка в Закона, да има инициатива. Селското събрание да се събере, да избере комисия, която да каже тези и тези местности в това землище бяха за общо ползване, но всички други бяха на хората, така да стане едно реално връщане на имотите. Общината да не се разпорежда с нито един квадрат без съгласието Общото събрание на селото".

Румен Христов – председател на Комисията по земеделие и гори съветва: "Те трябва да потърсят правата си по съдебен път. Всеки трябва да докаже, че собствеността, за която претендира, е негова. Има много начини за доказване в съда – чрез документи, които притежават".

Когато претендентите за земите не притежават нотариален акт или документ за собственост, Общината има право да се разпорежда със земите, каза още Христов и уточни: "Имаме два казуса: Когато земята е възстановена на собственици и тя не се ползва от тях и се образуват т.нар. "бели петна", които се разпределят между ползвателите, арендаторите в дадено землище, но тези бели петна получават рентата, която се депозира в Областни земеделски служби, рента, която може да бъде потърсена след 2 и повече години от собственици, които в момента са, да речем, в Канада. И земи, които не са възстановени на собствениците. Те могат да бъдат разпределяни от общините, да се получават ренти за тях, но те няма да отидат в тези сметки, защото не се водят собственици срещу тези земи".

Илия Кючуков от община Априлци, село Дражкова поляна, споделя, че собственици, които имат документ за 300 декара, не могат да минават през земите си. В такива случаи хората имат право да отидат в Общината и да претендират, че тези декари земя са ползвани от друг ползвател, който е длъжен да заплати рента, заяви Христов пред БНР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във