Параграф22 Daily

§22 Новини

Колекция с културно-историческа стойност е иззета при операция на криминалисти

В богатата колекция има над 60 предмета, открити и иззети са и седем металдетектора. Операцията е проведена на 25 март 2021 г. на територията на  селата Гиген и Искър. Действията са осъществени  от служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, сектор „Специални тактически действия“, отдел „Разследване“, Базова научно-техническа лаборатория при ОДМВР – Плевен и техни колеги от РУ Гулянци и Първо РУ – Плевен, под ръководството на Окръжна прокуратура. Целта на акцията е била пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани с незаконно проучване на местности, регистрирани като паметници на културата, и с предмети, които представляват културно-историческа ценност.

В ранните часове вчера – около 6 часа, криминалистите предприели претърсване в дома на 50-годишен жител на с. Гиген. В жилището са открити металдетектор, три метални монети и други 34 - различни по цвят и големина, с надписи и изображения, зелена метална кутия с два метални къса, различни по вид и материал фрагменти с белези на археологически артефакти, каталог на римски монети и артефакти, книга за скулптурни паметници, Паралелни процесуално-следствени действия са извършени и в дома на друг жител на село Гиген – на 46-години. От имота му са иззети  два металдетектора, единият разглобен на отделни елементи и части, три метални къса с кръгла форма и изображения и други 13 къса – различни по вид, форма и размер, всички те с характерните белези на археологически артефакти. На друг адрес, обитаван от 39-годишен местен жител отново е установен металдетектор, намерена е и каменно парче с неправилна форма и размери. От жилищата на още двама мъжа от селото - на 35 и 47 години, са иззети два металдитекора.

В рамките на операцията е извършено претърсване и в имот в с. Искър, обитаван от 39-годишен мъж. Там също са намерени металдетектор и книга за римски монети с изписани за тях стойности.

Шестимата мъже са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа по Закона за МВР. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 277 „а“, ал.1 от НК. Работата  продължава под наблюдението и непосредственото ръководство на Окръжната прокуратура в Плевен.

Експертиза ще установява културно-историческата стойност на иззетите нерегистрирани предмети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във