Параграф22 Daily

§22 Новини

Кольо Парамов: Политиците клатят пенсионните фондове

Който разпространява твърдението, че фондовата борса ще се срине и ще изгубим парите си от пенсионните фондове, не е коректен. На фона на всичко, което става на международните финансови пазари и с долара, действително печалбите се стопиха и има сериозно обезценяване, нормално е и при нас да има проблеми. Това коментира пред bTV финансистът Кольо Парамов.

По думите му има политическо разклащане на пенсионните фондове. Докато не се произнесе комисията в парламента, ние не можем да направим преценка какво е състоянието на фондовете, посочи експертът.

Голямото решение мина - то беше да потекат парите от частните фондове към НОИ. Имаше какви ли не предложения, включително да се облагат пенсиите с данъци, но основният въпрос е парите от частните фондове да потекат към НОИ, коментира икономистът Петър Ганев. Те искат тези пари да помогнат на бюджета, допълни той.

Ганев смята още, че дори и борсата да се срине, парите от пенсионните фондове няма да изчезнат, тъй като част от тях са в държавни ценни книжа, и то в други държави. „Да, ще има директна връзка за портфейла, но няма да настане апокалипсис”, изтъкна Ганев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във