Параграф22 Weekly

§22 Новини

Командващият на НАТО в Измир пристигна в България

Командващият на Съюзното сухопътно командване на НАТО в Измир, Турция, генерал-лейтенант Фредерик Ходжис пристигна на двудневно работно посещение в България, съобщиха от Министерство на отбраната. Целта на визитата е повишаване на ефективността и оперативната съвместимост на Сухопътните войски на всички страни-членки на Алианса и обсъждане на оптимизирането на ресурсите за подготовка.


Генерал-лейтенант Ходжис беше посрещнат от командира на Сухопътните войски на Българската армия генерал-майор Нейко Ненов, след което се срещна и с командващия на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов.


По време на разговорите бяха обсъдени текущото участие на военни формирования от състава на Българската армия в операции и мисии извън територията на страната, участието ни в международната мисия на НАТО "Решителна подкрепа" след 2014 г., както и ролята на двете Командвания в областта на съвместната подготовка.


По-късно през деня беше проведена среща и между началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и генерал-лейтенант Фредерик Ходжис. Генерал Симеонов изтъкна важната роля на Съюзното сухопътно командване на Алианса в Измир за развитието, изграждането и сертифицирането на формирования от Сухопътните войски на Българската армия, а генерал-лейтенант Ходжис даде висока оценка и изрази благодарност за работата на българските военнослужещи под негово командване. Двамата разгледаха перспективите за бъдещо развитие на сътрудничеството между Съюзното сухопътно командване на НАТО в Измир и българските Въоръжени сили.


Посещението на генерал-лейтенант Фредерик Ходжис ще продължи в гарнизон Карлово, където командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков ще изнесе брифинг за задачите и функциите на формированието.


Командващият на Съюзното сухопътно командване на НАТО в Измир ще наблюдава и демонстрация на способности от формирования на бригадата в учебния център "Анево".

Facebook logo
Бъдете с нас и във