Параграф22 Daily

§22 Новини

Комисар Тодоров: От първия ден на протестите сме в гражданско неподчинение, защото не се спазват законноустановените правила за провеждането им

Заместник началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР комисар Тони Тодоров коментира детайлно хода на вчерашните протести, маршрутите, по които протестиращите са преминали и са затворили част от кръстовищата в столицата. Едно от тях е било това в района на СУ „Св. Климент Охридски“.

Комисар Тодоров уточни, че към 21.50 часа 7-8 души са били на самото кръстовище. С цел осигуряване на свободно придвижване и прибиране на останалите граждани е предприет диалог с тях за пропускане на движението, като участъкът между бул. „В. Левски“ и Орлов мост остава затворен. В момента на изтеглянето, на кръстовището се озовава автомобил, за кратко той е заобиколен от протестиращите, към които се присъединяват и тези от тротоара.

Възниква напрежение, шофьорът потегля назад, за да се върне, когато, по твърдения на младеж, една от гумите на колата е минала през стъпалото му. Започват реплики, покачва се градусът на напрежението. Младежът е откаран с линейка до болнично заведение, там травми не са установени, шофьорът е тестван за употреба на алкохол и наркотици -  резултатите са отрицателни.

Тази ситуация продължава до 1,15 ч., като през цялото време униформените водят диалог с протестиращите, за да пуснат автомобила, по който множеството е хвърляло кал, кенчета и други предмети. Отправена е молба, ако има свидетели, те да дадат показания, което и до този момент не се е случило. На етапа не е установено нарушение от страна на водача, нито е потвърдена  версия за някакво съприкосновение. Днес  се преглеждат записите от камерите за установяване на всички детайли, уточни комисар Тодоров.

Заместник началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР отново апелира за ред на протестите и съгласуване. Към момента те са нерегламентирани, не се осъществява и  заявеното желание от страна на СДВР  за диалог с т.нар. неформални лидери. Когато един протест се провежда по изискванията на закона, полицията има възможност да организира и планира детайлно действията си така, че да се избегнат негативни ситуации, обясни комисар Тодоров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във