Параграф22 Weekly

§22 Новини

Комисия изслуша Ваньо Танов по казуса "Мишо Бирата"

Бившият директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов беше изслушан от Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт (т.нар. Комисия за Мишо Бирата).


Няма никаква смисъл да се запознавам с документите и да се съобразявам с казаното до сега по случая, каза бившият директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов и допълни, че след назначаването му за директор на агенцията е бил направен анализ по отношение на приходите за да се открият резерви за увеличаването им.


През 2009 г. в митниците имаше сериозни общи задължения от невъзстановен акциз в размер на 400 милиона лева, и трябваше да се набележат мерки, които да доведат до увеличаването на тези приходи. Затова през септември същата година бе изготвен оперативен план на базата на анализа за производството на бира. Отчетоха се местата и възможности да не постъпват постъпления, затова се реши да се направи анализ на всички данъчни складове по отношение на спирт, на горива и т.н., каза той.


Тогава е започнало и изготвянето на електронни досиета на тези акцизни складове. Във въпросния обект за производство на бира е имало и производство на спирт, което е недопустимо - това е едно тежко акцизно нарушение и според закона трябва да се предприемат мерки по отнемане на лиценза. Преписката е разпределена в дирекция "Акцизи", но не съм запознат с нея.


Проверката беше извършена от МВР и след това лицензът на въпросната фирма е отнет, допълни Танов.


Имало е оплаквания, че Агенция "Митници" неправомерно е отнела лиценза. Бях повикан при премиера, който възложи на министъра на финансите да изясни случая. Обвиненията бяха към мен, че имам претенциозни отношения към тази фирма. Изисках материалите по преписката, явявах се в кабинета на министъра на финансите и защитих тезата си, че лицензът е отнет правомерно, обясни Ваньо Танов.


Това е административно производство, и ако едната от страните не е доволна, може да обжалва решението пред директора и пред съда, обясни още Танов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във