Параграф22 Daily

§22 Новини

Комисията по досиетата не иска делата на чуждите граждани в РУМНО, няма и право да ги коментира

"Досиетата на чуждите граждани - ние нито ги искаме, нито имаме право да ги коментираме. Архивните единици по закон трябва да се приемат за период от 9 септември 1944 година до 16 юли 1991 година", отбеляза председателят на Комисията по досиета Евтим Костадинов по време на пресконференция по повод подписването на министерска заповед за предаването на архивите на Служба „Военна информация“ на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Костадинов обясни, че никъде в закона не е споменато, че трябва да се искат архивните документи с имената на чужди граждани. "Законът е за българските граждани", подчерта той. По думите му в всеки един от тези 33 000 архивни единици е изкаран по опис и по регистрационен номер. "Ако има унищожени документи, с протокол на съответния номер трябва да има отметка за това", каза Костадинов. Той обясни, че архивната единица, може да се състои от 5 папки, или 5 тома, но за тази архивна единица трябва да има отговор - къде е тя.

"Тя не може да остане във въздуха без съответната отметка. Някой трябва да поеме отговорност", коментира още председателят на Комисията по досиетата. "Едно е досието или агентурата - този, който е привлечен като разузнавач, за да работи в името на нашата страна, а друго когато има такава папка и тази папка е водена в ущърб на това лице. Тези документи имат какво да ни кажат и най-вероятно ще се разбулят и митове за личности от обществения, икономическия и политическия живот", поясни Евтим Костадинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във