Параграф22 Daily

§22 Новини

Комисията за конфликт на интереси оправда Христо Бисеров

Комисията за конфликт на интереси не е открила нарушения в дейността на Христо Бисеров като народен представител, става ясно от решение на органа от края на март, съобщава в. "Сега". Тя се е произнесла по сигнал от май м. г. срещу бившия зам.-шеф на парламента, в който се твърди, че Бисеров е участвал в комисии, упражнили законодателна инициатива във връзка с енергията от възобновяеми източници. В тази област обаче имали бизнесинтереси хора, свързани с Бисеров - съпругата му и двамата му синове. В решението се потвърждават част от данните в сигнала за наличия на дружества, търгуващи със зелена енергия, и участие в тях на свързани с Бисеров лица, но не е открит конфликт на интереси. Аргументите са, че като депутат той не се е изказвал и не е гласувал за законопроектите.

Преди да напусне парламента, Бисеров бе член на комисията по правни въпроси. Законопроектите, минали през нея, са за промени в Закона за енергетиката, внесен от правителството на 23 януари 2012 г., промени в същия закон, внесени на 18 юни 2013 г., както и нови текстове в Закона за енергията от възобновяеми източници от същата дата. От комисията три пъти са пращали покана за изслушване на Бисеров, но тя е била върната с резолюция "Получателят отсъства". Затова комисията е разгледала сигнала, без да го изслуша.

Преди великденските празници прокуратурата внесе в съда делото срещу Бисеров, но само по обвинение, че не е декларирал доходи, както и че е укрил своя банкова сметка в Швейцария. Материалите срещу него и доведения му син Ивайло Главинков за пране на пари не фигурират в обвинителния акт.

Обвиненията срещу бившия зам.-шеф на ДПС са три. Първото е за укриване на данъци в особено големи размери. През 2012 г. той е декларирал 8376.75 лв. данъци, които са на база на доходите му като депутат. Според разследващите обаче Бисеров реално е дължал 34 055 лв. Разминаването идва от негови авоари в евро и долари в банкова сметка в Швейцария, които не е декларирал. Става дума за 314 529 долара и 82 515.32 евро, чиято левова равностойност е 700 960.60 лв. Укриването на тази сметка е повод за второто обвинение. Разследващите твърдят, че той е нарушил валутния закон, като не е декларирал пред БНБ, че има сметки в чужбина. Третото обвинение е, че не е декларирал сметките си пред Сметната палата. Бившият депутат не е уведомил БНБ и за това, че е превел тези суми на доведения си син Главинков по сметка в Македония на 12 декември 2012 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във