Параграф22 Weekly

§22 Новини

Комисията за защита на личните данни на среща с ЦИК

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) щесе срещне скоро с Централната избирателна комисия, съобщи Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни. На срещата ще бъде обсъдено нивото на техническа защита и защо това ниво е толкова ниско.


"Комисията има Наредба №1, за нивото на техническа защита на лични данни от администраторите. Когато има определен обем от данни, се изисква и определено ниво на такава защита. Също така, ще се разберем, дали ЦИК е запозната с тази подзаконова нормативна уредба, и дали това е спазено. Те ще получат предписания за повишаване на техническите защита, така както ние преценим и така както закона го изисква", обясни Караджов.


"В случая става въпрос за използване на лични данни на българските избиратели, които партията трябва да каже, че има, съобразно изборния кодекс, както и да докаже, че има определена обществена подкрепа, и те желаят тази партия да бъде регистрирана в изборите, тъй като те разпознават в нея определени разбирания за управление на държавата и поради тази причина те искат тя да бъде регистрирана в изборите", каза Караджов и допълни, че Законът за личните данни е специално законодателство и то трябва да бъде приложено от Централната избирателна комисия.


"Комисията за защита на личните данни ще извършва проверка на подадените жалби, както и на работата на ЦИК, ще дадем технически предписания на Централната избирателна комисия и ще произнесем по съответните жалби, ще предприеме съответните наказателни административни санкции, ако се установи, че наистина има нарушения на закона. Всичко, което е в нашата компетентност, ще бъде упражнявано". Според него проверката, за да се уточни дали има нарушения, ще продължи до 2 месеца.


Административно-наказателните санкции за подобен тип нарушения на личните данни са за физически лица, които неправомерно са придобили тази информация, която не би трябвало те да придобиват и обработват. Такива санкции могат да се наложат в размер до 2000 лв., каза Венцислав Караджов.


На въпрос дали ЦИК ще понесе санкции в момента, той отговори: "Ще направим предписания, и ако се окаже, че ЦИК не е спазила закона, и ако това неспазване на закона е административно наказуемо, ЦИК ще получи съответната санкция, въпреки че като бивш член на тази комисия, не ми се иска да се стига до административно наказание на комисията, тъй като знам колегите под какъв стрес и колко интензивно работят, тогава, когато има избори, и още повече, когато трябва да прилагат ново законодателство".


Това законодателство в по-голямата си част, що касае по-голяма публичност, беше прието съвсем наскоро, обясни той. На въпрос, дали до сега е имало такива нарушения, той отговори, че до сега е имало възможност по телефона да се проверява, тъй като тогава такава проверка се е позволявала от предния закон. Караджов добави, че тогава проблемът е бил, че ЦИК не разполагаше при себе си с оригиналите на тези списъци, и проверката се е извършвала от ГД "ГРАО". "Тогава бяха установени някои първични нарушения, но те бяха не в такъв голям брой" , посочи той.


По думите му, всеки един гражданин може да подаде молба, за да бъде заличен от подобен списък, където той е бил вписан, не по собствено желание. "Ако човек установи, че има вписване в този списък, подкрепящ неговата политическа партия да се изявява в изборите, и той самият е убеден, че не е давал своята подкрепа и не се подписвал в подобен списък, той може да подаде молба до администратора на личните данни, за да бъде заличен от този списък. Съответно комисията ще направи всичко възможно, за да реши този проблем и съгласно Закона за личните данни, даденият човек да бъде заличен от списъка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във