Параграф22 Weekly

§22 Новини

Компютърна войска ще пази Япония от хакери

В японските въоръжени сили е формирано специално подразделение за компютърна защита, което ще дава отпор на хакерските атаки срещу военната инфраструктура.


Източници от министерството на отбраната съобщиха днес, че новото подразделение е участвало в секретно съвместно учение с експерти от Пентагона, предаде БТА.


Защитата на компютърните мрежи във въоръжените сили досега бе осигурявана от специалисти към отделните щабове. Новото подразделение ще обедини и съгласува усилията им, ще потиска опитите да бъдат разбити информационните системи на армията и флота.


Програмистите от военната сфера ще контролират в бъдеще и всички държавни компютърни системи. Предвижда се през 2015 г. да бъде създаден правителствен Център за кибернетична сигурност, който да координира цялата дейност в тази област.


Кабинетът в Токио реши също да подпомогне пазара на частни услуги за защита на компютри и мрежи от неразрешен достъп. Според експерти оборотът в този сегмент ще нарасне двойно до 2020 г., а днес пазарът на подобни услуги се оценява на 600-700 милиарда йени (6-7 милиарда долара).


По официални данни миналата година компютърните системи на японски държавни организации и частни компании са били атакувани от хакери 12,8 милиарда пъти - рекорден брой опити, откакто се води подобна статистика от 2005 г., съобщи правителственият Институт по информатика и комуникационни технологии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във