Параграф22 Weekly

§22 Новини

Конференция на Българската адвокатура за Търновската конституция

Проведе се национална конференция на Българската адвокатура в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново, посветена на 135 годишнина от приемане на Търновската конституция.


Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов отправи приветствие към официалните гости и присъстващите. „Тези паметни мигове от нашата история, които са се случили във Велико Търново, мисля, че трябва всички да ги пазим в душите и сърцата си, да ги предаваме на бъдещите поколения. Във Велико Търново е съхранен не само духът, не само историята, а и традицията на Българската държава”, посочи градоначалникът.


Събитието продължи с прочитане на благослов от Негово Високопреосвещенство великотърновския митрополит Григроий. „Отечевски и вседушевно поздравявам вас, участниците в тържествената национална конференция на българската адвокатура. Непосредствено след като са описани границите на държавата, след като е укрепен статутът на ръководството на държавата, са намерили за нужно да запишат каква е вярата, върху която се крепи Българската държава. И главата за вярата е следвана от главата за законите – очевидно, учредителите са осъзнавали, че онова, което прави един текст закон е съобразяването на духа и буквата му с Божия закон”, посочи митрополит Григорий.


Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет посочи, че винаги, когато посещава Велико Търново се вълнува и особено по време на възстановката на Учредителното събрание, за начина, по който са се поставяли основите на българската законност. „Тук, където са се водили всички спорове, там, където българските адвокати, там, още в онези далечни времена, намират своето място- за пореден път Велико Търново е наш домакин, ние сме очаровани от неговите стопани”, посочи Ралица Негенцова.


Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев от своя страна посочи, че изготвената Търновска конституция действително е била една от най-демократичните по това време. „Тези люде, събрани от всички краища на току-що освободеното ни Отечество, са изработили една от най-демократичните конституции за своето време, нейните качества са били и ще бъдат предмет на задълбочени научни изследвания както от историците, така и от конституционалистите”, посочи Лазар Груев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във