Параграф22 Daily

§22 Новини

КОНПИ има сериозно място в борбата с престъпността

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) има сериозно място в борбата с престъпността, отбеляза председателят на комисията Пламен Георгиев, който откри Международна конференция на тема "Отнемане на имуществото в полза на държавата: модели за противодействие на престъпността в ЕС". "Трябва да възтържествува справедливостта. Функцията на комисията е да върне това, което е придобито незаконно, обратно в държавата. Направили сме конкретните предложения за промени в Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество", посочи Георгиев и уточни, че ако се намери воля за промяна на някои разпоредби в закона, това нещо ще бъде постигнато. "Дори интересите на гражданите ще са по-добре защитени с новия закон", каза още Пламен Георгиев.

"Ако доходите на Христо Бисеров и Ивайло Главинков са законни, вдигаме запора", каза още Пламен Георгиев, като прокоментира запора върху тяхното имущество. "Христо Бисеров и Ивайло Главинков са поканени да подадат декларация пред нас, с която да покажат дали имат законен произход на средствата. След това комисията ще разгледа декларацията им, ще прецени какви доказателства са предоставени и в срок до три месеца ще внесе иск в съда, ако произходът на средствата не се докаже, обясни още Георгиев.

По думите му в случая постоянно се въртят суми между фирми и се извършват необясними продажби. "Купуват се акции или дялове, които след това повишават цената си баснословно. Това е начин да преминат парите през друга фирма и да се перат пари. Отделно има преводи и към офшорни компании. Имаме съвместен екип с Прокуратурата. Работим вече по новия закон, който е за т.нар. гражданска конфискация. След като имаме повдигнато обвинение, след като установим, че има пари с незаконен произход, внасяме иска си в съда и производството ни вече е абсолютно независимо от производството на Прокуратурата", допълни. Георгиев и уточни, че става въпрос за сделка, която е сключена с фирма, която е собственост на съпругата на Бисеров и на Главинков. "Те продават 25 дяла на една японска компания - "Тошиба Корпорейшън". Те са ги закупили за 25 000 лева, но след четири месеца по незнайна причина цената им вече е 850 000 лева. Двамата продават 25 дяла за 850 000 лева, а малко след това японската фирма отново ги продава на българска, част от която е Главинков. Установили сме, че има огромни суми с неустановен произход. Спрямо Главинков те са малко повече от 2 млн. лева, като сме установили реално имущество с незаконен произход 1,2 млн. лева", каза още Пламен Георгиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във