Параграф22 Daily

§22 Новини

Констатират бум на фалшивите уеб-кампании за дарения

Все повeче стават уеб-кампаниите, които приканват хората да направят дарение за жителите на Украйна и бежанците, но докато някои от тези страници са сериозни, огромна част са измамнически. Това обявиха почти едновременно специализираните фирми за сигурност Check Point Research и Cyren, съобщава Technews.bg.

Голяма част от рекламите искат дарение във вид на криптовалута, посочва още CPR. Освен това много от сайтовете за дарения са в тъмната мрежа. Едновременно с това в пощенските кутии на хората валят електронни писма с покани от същия вид.

Тъмната мрежа е част от интернет, която не се вижда от търсачките и изисква използване на анонимни браузъри за достъп. CPR предупреждава обществеността да не дарява средства за Украйна чрез тъмната мрежа, тъй като киберпрестъпниците се стремят бързо да извлекат печалба от високия интерес към войната.

„CPR винаги е разглеждал отблизо тъмната мрежа. Миналата година открихме реклами за фалшиви услуги, свързани с коронавируса. Сега виждаме да се появяват измами с дарения, тъй като конфликтът между Русия и Украйна се засилва”, казва Одед Вануну, ръководител изследвания на уязвимости в Check Point Software, цитиран от SecurityBrief. „Тези реклами използват фалшиви имена и лични истории, за да примамят хората да даряват. В един случай видяхме лице, което твърди, че се казва Марина, имаше лична снимка с децата си в ръка. Оказва се, че изображението всъщност е взето от германски вестник”, казва той.

„В същото време виждаме легитимни реклами за дарения в помощ на украинците. Един пример беше кампания, която успя да събере близо десет милиона долара. Така в тъмната мрежа се смесват законни и измамни реклами”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във