Параграф22 Daily

§22 Новини

Конституционният съд потвърди законността на машинното гласуване

Машинното гласуване не е противоконституционно, обяви днес (2 юли) Конституционният съд. Решението идва седмица преди предсрочните парламентарни избори, на които за първи път в секциите с над 300 души ще се гласува само с машини.

В началото на май ГЕРБ внесе жалба в Конституционния съд срещу текстове от Изборния кодекс. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обясни тогава кои промени трябва да бъдат обявени за противоконституционни. "Атакуваме машинното гласуване, избора на ЦИК, мажоритарния вот, защото мнозинството прие следващите избори да не са ясно по каква система се провеждат", заяви тя. Атанасова изрази притеснение, че се готви назначаване на удобна Централна избирателна комисия и смяна на ръководството на "Информационно обслужване".

На 20-и май 2021 г. Конституционният съд единодушно допусна до разглеждане по същество искането на ГЕРБ за отмяна текстове от Изборния кодекс. Атакуваните текстове са свързани с машинното гласуване, с промените в структурата и състава на ЦИК, както и текст от преходните и заключителни разпоредби, в който е записано, че пропорционалната система за избори за парламент ще се прилага само до провеждането на първите редовни избори за народни представители.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във