Параграф22 Daily

§22 Новини

Конституционният съдия Атанас Семов: От нашите учебници не може да се разбере какво е било лошото на онзи период

„Включванията, които днес направихте от паметника Шипка, показаха хора със свободен дух, хора, осмислящи свободата. В това отношение сме свободни. Не сме свободни обаче от тегобите на миналото си, не сме се освободили от разделителните линии”. Това каза в студиото на „Здравей, България” конституционният съдия проф. Атанас Семов. Той изрази и мнението си по темата за датата на националния ни празник. „Дали 3 март трябва да е националният празник на България е един безумен и безкраен спор. Според мен тази дата разделя само сериозните от глупавите хора. Не съм чул падането на Бастилията във Франция да разделя някого”, каза Семов.

„Ние имаме изключително минало. Има много народи, които нямат и петънце от нашето такова. Само три държави в Европа са по-стари от нас – Гърция, Италия и Франция. ¾ от държавите на ЕС са били създадени, когато ние сме се освободили и вече сме имали дълга история. Изключително важно е миналото да не бъде повод за напрежение, а да бъде опора за националното ни самосъзнание”, добави Семов.

„От нашите учебници не може да се разбере какво е било лошото на онзи период. Затова и героизмът на опълченците не може да бъде разбран. Няма как да разбереш делото на Левски и Ботев, ако не знаеш срещу какво са се бунтували. Учебниците са изпрани. Тук става дума за една тежко и криво разбрана политическа коректност”, смята Семов. „В никакъв случай образованието не трябва да насажда омраза. Но това да не носиш омраза, не означава да забравиш миналото си. В учебника по История за трети клас пише, че българите са се надигнали срещу чуждата власт. Милите те, защо сме се надигали срещу тях. На децата трябва да бъде обяснено, че тези хора са събирали кръвен данък, че са били душмани и са взимали най-добрите деца на България за еничари”, казва Семов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във