Параграф22 Daily

§22 Новини

Контрабанда златни и сребърни накити задържаха митничари

Митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас откриха близо 3.5 кг златни и над 6 кг сребърни накити при три проверки на два товарни автомобила и автобус.

При един от случаите на 16 август 2021 г. влекач с полуремарке с турска регистрация влиза в страната през МП Капитан Андреево на път за Нидерландия. Водачът, който е турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока – текстилни изделия. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в арматурното табло в шофьорската кабина са открити 177 пръстена, гривни, медальона,  колиета, колани от жълт метал. Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите с общо тегло 2389 грама са от 21- и 22-каратово злато на стойност 247 942 лева.

Три дни по–рано, на 13 август тази година, при проверка на друг товарен автомобил митническите служители откриват над 1 кг златни изделия, укрити отново в арматурното табло на шофьорската кабина. Камионът с турска регистрация е превозвал стока за Великобритания. В тайника са открити 5 пакета, обвити с тиксо, с пръстени, медальони, колиета и гривни със златни орнаменти. Според експертизата на вещото лице изделията са златни с общо тегло 1100 грама на стойност  88 075 лева.

Задържаните златни накити са с общо количество 3.489 кг и са на стойност 336 067 лева. По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково. С прокурорски постановления на двамата обвиняеми са взети  мерки за неотклонение „Гаранция в  пари" и са им временно отнети документите за задгранично пътуване.

Контрабандните златни бижута са задържани. Действията по разследването продължават.

Голямо количество контрабандни сребърни накити са открити на 13.08.2021 г., около 20 часа, когато на пункта пристига автобус с турска регистрация на път от Турция за Румъния, управляван от турски гражданин.  Митническите служители селектират превозното средство за проверка с рентген, при която са отбелязани необичайни плътности в задната част около двигателя.  При последвалия физически контрол  е открита полиетиленова торба, пълна с 320 пръстена, 107 синджира, 26 колиета, 327 гривни, 777 медальона, 527 чифта обици, всички от бял метал. Според  експертизата на вещото лице откритите изделия са от сребро с тегло 6240  грама на стойност 37 440  лева. Контрабандните сребърни бижута са задържани.

На шофьора на автобуса е съставен акт по Валутния закон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във