Параграф22 Daily

§22 Новини

Контрабандни цигари спипаха на Капитан Андреево

Близо 920 000 къса контрабандни цигари откриха митническите служители при проверки на четири товарни автомобила, влизащи в страната от Турция.

При единия от случаите на МП Капитан Андреево пристига влекач с полуремарке с турска регистрация. Шофьорът, турски гражданин, представя пред митническите служители документи за превозваната стока – дрехи и мебели от Турция за Германия и Нидерландия. По метода „анализ на риска“ камионът е насочен за сканиране с рентген, при което в товара са отбелязани подозрителни зони с висока плътност. При последвалия физически контрол инспекторите установяват, че в 39 кашона с дрехи във вакуумирани полиетиленови пликове са укрити стекове с цигари. Установени са общо 31 990 кутии (639 800 къса) цигари от различни марки с чужд акцизен бандерол на стойност 195 489 лева.

Ден преди това, в друг товарен автомобил, превозващ мебели за Германия, митническите инспектори откриват 11 530 кутии (230 600 къса) цигари също с чужд бандерол. Тютюневите изделия от три различни марки на стойност 65 881 лева са били укрити  в шкафове, които са били част от декларираната стока.

Цигарите са задържани. По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Окръжна прокуратура –Хасково.

При други две проверки, в два камиона с турска регистрация, превозващи стоки за страни от Западна Европа, са задържани общо 2240 кутии (44 800 къса) контрабандни цигари, като по-голямата част - 1990 кутии  са открити във фабрични кухини между двете стени на хладилно ремарке, а другите 250 кутии -  в спойлера на влекача. На шофьорите на превозните средства, турски граждани, са съставени актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени акцизни стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във