Параграф22 Daily

§22 Новини

Контролът върху нотариусите - мярка срещу имотните измами

Според Димитър Танев от Нотариалната камара хората няма защо да се опасяват от теча на данни от НАП.

Най-големият проблем по повод атаката срещу НАП е, че никой досега не е информиран какво включват изтеклите данни, заяви в коментар пред националното радио адвокат Десислава Кръстева от фондация "Право и интернет". Публичното оповестяване на ЕГН не е риск за собственика му, но ако изтеклите лични данни съдържат информация за имотното състояние, има голяма опасността от имотни измами, заяви тя. “От моя гледна точка най-големият риск за изтеклите данни не е толкова в това, че някой ни е узнал ЕГН-то, защото по принцип идеята на ЕГН-то не е да е тайна, въпреки многократното твърдение от множество институции, че едва ли не ЕГН-то е тайна. Неговата идея е да ни идентифицира по уникален начин, за да не объркат една Десислава с друга Десислава. Нито един от нас в този момент не е информиран какво включват изтеклите данни и това всъщност е по-големият проблем“, смята адвокатът. 

„Ако изтеклите в интернет лични данни съдържат информация за имотното ни състояние, тогава е необходим контрол върху дейността на нотариусите, защото е голяма опасността от имотни измами“, подчерта адвокат Кръстева. Според нея ако недобросъвестни лица научат данни за имотното ни състояние, това може да е първа стъпка да се провокира престъпна дейност към лица, които разполагат с повече средства, уточни тя.

От  Нотариалната камара на България обясниха, че хората няма от какво да се притесняват във връзка с теча на данни, тъй като нотариусът прави задължителни справки при сделките с недвижими имоти. „Нотариусът влиза в масивите на МВР, но тези справки се съхраняват, съхраняват се доказателства защо е влизал, така че никой не може да злоупотреби с друга лична карта или с други лични данни. Това няма как да стане през нотариус“, заяви Димитър Танев от камарата. "За да се извърши имотна измама, е нужно да е налице престъпно съдействие на лице, което действа като нотариус. Контролът върху дейността на нотариусите може да предпази от измами", посочи адвокат Десислава Кръстева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във