Параграф22 Daily

§22 Новини

Коронавирусът е променил кръвните клетки на тези, които са се възстановили

Изследване на кръвни проби, взети от повече от 50 души показва, че размерът и твърдостта на червените и белите кръвни клетки могат да се променят при пациенти с COVID-19. Резултатите от проучването са публикувани от Biophysical Journal. Новият тип коронавирус може да зарази клетките в различни органи на човешкото тяло - от белите дробове до кръвоносните съдове. Учените все още не разбират напълно какви последствия могат да съпътстват възстановяването от COVID-19. По-специално, има доказателства, че пациентите могат да развият венозна тромбоза след коронавирусна инфекция или дори ваксинация срещу SARS-CoV-2.

Германските лекари откриха друг страничен ефект, който може да бъде свързан с COVID-19. Те изследваха кръвни проби от 55 души - 17 пациенти с инфекции с различна тежест, 14 възстановени от COVID-19 и 24 здрави хора - общо над 4 милиона кръвни клетки. Оказало се, че при пациенти, които са били болни или сега страдат от COVID-19, лимфоцитите са много по-меки, отколкото при здрави участници в експеримента. Следователно те, по-специално, се деформират по-лесно. Други кръвни клетки - моноцити - в първата група пък са се увеличили в обем. Според учените такива промени могат да възпрепятстват кръвообращението и да допринесат за хипоксемия - ниско съдържание на кислород в кръвта.

Освен това изследователите предполагат, че чрез подобни характеристики на кръвните клетки ще бъде възможно да се открият коронавирус и някои други инфекции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във