Параграф22 Daily

§22 Новини

Корупция и нарушаване на човешки права в България според американски доклад

Значителни проблеми с човешките права, полицейско насилие, произволни арести, сериозни проблеми със съдебната независимост, нарушаване на правото  на събиране, както  и сериозни проблеми и рестрикции по отношение на свободата на словото у нас. Това са част от изводите на Държавния департамент на САЩ, който публикува годишния си доклад за състоянието на човешките права за 202 година. Той беше официално публикуван на 12 април, съобщиха от американското посолство у нас.

Сред критиките на доклада попадат и насилие и заплахи срещу журналисти, корпоративен и политически натиск над медиите. Държавният департамент също така отчита сериозни корупционни практики, нетолерантност и дискриминация срещу ромското малцинство у нас. Отчита се и насилие срещу деца, както и престъпления от омраза - по-специално срещу ЛГБТ общността у нас.

Докладът посочва, че властите са взели мерки да накажат хората, които са замесени в нарушаването на човешките права и корупция, но правителствените действия не са били достатъчни. Безнаказаността е също голям проблем, отчитат от Държавния департамент.

А ето какво написа във Фейсбук U.S. Embassy Sofia:
Докладът за състоянието на човешките права за 2021 беше официално публикуван на 12 април. Тези документи отразяват състоянието на човешките права, както и правата на работещите – права, които са в центъра на външната политика на САЩ, защото са от съществено значение за мира и стабилността. Тази година докладът обхваща почти 200 държави и територии по света. Държавният департамент издава този възложен от Конгреса доклад ежегодно през последните 46 години.

Вижте целия доклад за България на английски тук: https://www.state.gov/…/2021-country-reports-on…/bulgaria. Превод на български ще бъде наличен скоро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във