Параграф22 Daily

§22 Новини

Корупция в УНСС: Екип на Нова успя да си купи студентски изпит?

Попаднахме на търговия с висшето образование. Екип на „Здравей, България” успя да си купи студентски изпит по математика в УНСС. Експеримент за липсата на контрол в университетите и преимуществото на социалните мрежи по време на изпит. Изпитна сесия. В групата на първокурсниците в УНСС във Facebook има множество молби за помощ по време на изпит. Оказва се, че преписването с помощта на модерните технологии е масова практика.

Екипът на Нова се свърза с хора, които предлагат решаване на задачи срещу договорена сума в същата тази група, представяйки се за студенти, които искат да си купят изпита по математика за първи курс. Последва отговор веднага. Схемата е лесна. Тестът се снима, изпраща се на математиците, а те пращат решените задачи по същия начин. Има и указания. Цената е 60 лева за шестица. Парите се превеждат и следва изпитът по математика. Поставено лице е в изпитната зала. Минути преди началото на изпита става ясно, че услугата е на ниво. В социалната мрежа пък вече се публикуват вариантите на теста. Оказва се, че снимането по време на изпит е масова практика, а нужда от помощ имат мнозина.

Вариантът, който се е паднал в изпитната зала по математика, е изпратен. Без изненада – първата решена задача идва три минути, след като снимката е изпратена. Останалите - 10 минути по-късно.

Поставеното лице е успяло да препише всички задачи без проблем – с телефон в ръка. Оценката, която екипът получава обаче, е четворка, а първата задача се оказва грешна. Следва рекламация – математиците излизат честни и решават да върнат ресто. Екипът на „Здравей, България” се срещна лично с човек от продавачите. След това се разкри, за да потърси отговор на въпроса кой решава задачите на студентите и защо. Вече „на открито” всичко бе отречено.

Така експериментът завърши. Проста схема, в която не са нужни връзки и много пари. Нужен е единствено телефон. Експеримент, който показва, че контрол няма, а този купен изпит и тази ситуация вероятно могат да се повторят във всеки един университет в страната и на всеки един изпит.

„Здравей, България” потърси отговор от ръководството на УНСС, но оттам отказват всякакъв коментар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във