Параграф22 Daily

§22 Новини

Корупцията е по-голяма в общините, където няма обществен контрол, сочи изследване на ЕБВР

Колкото повече пари получава една община, толкова по-вероятно е да се повиши мащабът на корупция, съобщи в предаването "Преди всички" на БНР Елена Николова. Това е извод от изследване за периода 2004-2005 г. на корупционни практики при разпределяне на средствата за възстановяване на общините след наводненията. Проектът е реализиран от Европейската банка за Европейската банка за възстановяване и развитие.

"Зависимостта между пари и корупция е по-голяма в общините, където няма висок обществен контрол, когато няма силни медии. Другото, което откриваме, е, че тези кметове, които открадват по-малко пари, след това има по-голяма вероятност да се кандидатират за преизбиране през 2007-а година, т.е. кметовете очакват, че по някакъв начин избирателите ще ги накажат, и в тези общини, в които има такова очакване, те открадват по-малко. Основният извод е, че за да се прекрати корупцията, свързана с такива средства, като помощите за наводнения, трябва да има добър обществен контрол".

Данните в изследването показват още, че дейностите по възстановяването след наводненията се извършват от фирми, близки до тройната коалиция, която управлява страната в посочения период, както в общините, чиито кметове са от партиите във властта, така и в общините с кметове от опозицията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във