Параграф22 Daily

§22 Новини

Корупцията "шофьорски курсове" достига 3 млн. лева на година, твърди министър

Министърът на транспорта Росен Желязков се срещна с автоинструктори от цялата страна. „Искаме да направим шофьорските изпити обективни, които да оценяват наистина достигнатите знания и умения от кандидат-шофьорите, защото след този изпит те излизат на пътя“. Обсъдени бяха бъдещи промени в правилата на обучение и провеждането на шофьорските изпити. Участваха още заместник-министърът на транспорта Ангел Попов, директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски и експерти по пътна безопасност.

Транспортният министър успокои представителите на бранша, че възможните варианти за промени са все още във фаза "обществено обсъждане", а има някои от тях, които са напълно неверни. „Чух някъде, че държавата била избрала марката, модела и вносител – глупости на търкалета! Няма такова нещо“, увери министър Желязков.

Единствената цел на евентуалните бъдещи промени ще бъде създаването на контролирана среда, която да премахне възможността за корупционни практики.„ Сега се тества интегрирана информационна система в няколко града, която все още е в пилотен вариант. Тя следи в реално време за часовете за кормуване на курсистите, както и за маршрутите им“, припомни транспортния министър.

Според проведените анализи корупцията в тази сфера достига 3 милиона лева на година и има три основни форми на проявление. Първата е подкуп за вземане на изпит, иницииран от самия кандидат за шофьорска книжка. Втората е рекет, наложен от изпитващия спрямо кандидата, а третата – корупция за подсигуряване, инициирана от автомобилните инструктори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във