Параграф22 Daily

§22 Новини

КОС осъществява текущ контрол за съхраняването, отчетността и охраната на складовете с боеприпаси

Инцидентът на 6 юни бе на обособена площадка, на която ВМЗ – Сопот извършва изпитания на своята продукция. Дейността по изпитване на изделия, произведени от завода, е част от технологиите при производствения процес и според закона не изисква контрол от МВР. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. „Служителите от КОС осъществяват текущ контрол по отношение правилата за съхраняване, отчетността и физическата защита на складовете за съхранение”, обясни тя.

„На територията на полигона има склад за съхраняване на взривни вещества и служителите на МВР са изпълнили своите задължения, вменени им от закона, като са извършвали охранително обследване на полигона, говорим за складовете, не площадката”, заяви Бъчварова и поясни. че разработването, утвърждаването на инструкции за безопасност при осъществяване на дейности – взривни вещества, е задължение на производителите.

Тя коментира, че през 2013 г. дружеството, което е получило разрешение да ползва полигона, получава разрешение за търговия с оръжие, взривни вещества, боеприпаси и пиротехнически изделия до 2018 г. „Притежава и лиценз за износ и внос на продукти, свързани с отбраната. През 2011 г. сключва договор за наем с ВМЗ – Сопот при Иганово. Не са регистрирани пропуски. Във връзка с осъществяване на търговската дейност през 2013 г. сключва договор за съхраняване. Сключен е договор и за изпитание на ръчен гранатомет с граната с обучителна цел. Злополуката на 6 юни възниква във връзка с изпитание. Преди инцидента в МВР не е постъпвал договор за изпитание, тъй като няма изискване”, посочи Бъчварова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във