Параграф22 Daily

§22 Новини

Ковачки с дълг от 40 млн. лв. към държавните „Мини Марица-Изток”

„Брикел” ЕАД (бивш „Марица-Изток 1”), контролирана от енергийния олигарх Христо Ковачки, дължи 40 млн. лв. на държавната добивна компания „Мини Марица-Изток”, която оперира в находището на въглища в Източномаришкия басейн. Изпълнителният директор на държавното дружество Андон Андонов заяви, че общият размер на задълженията са 344 млн. лв., като най-големият длъжник са американските ТЕЦ-ове в региона, които, обаче, нямат парламентарна група в 43-тото Народно събрание.

От мини „Изток” са принудени да теглят бърз кредит от 40 млн. лв., като след експресно проучване е станало ясно, че единствената кредитиращата институция може да е Българска банка за развитие. Парите ще отидат за погасяване на задължения към държавата и към партньори, с които предприятието работи. Необходими са и още 20 млн. лв., които трябва да послужат за забавени заплати на миньорите.

Държавата се опитва да защити максимално интереса на дружеството и неговите работници, като за целта е сключила тристранно споразумение между НЕК, „Брикел” и „Мини Марица-Изток”, в което разплащанията са разпределени в пропорция 10 % за ТЕЦ-а на Ковачки и 90 % за държавните мини. Освен това от 1 септември от „Брикел” са задължени да плащат въглищата от мини „Изток” предварително, за да не се допускат нови просрочвания на задължения от страна на Ковачки.

Без природния ресурс ТЕЦ-а на „Брикел” и предприятието им за производство на брикети няма да могат да функционират и ще са принудени да изплащат борчовете си. Миньорите не получават заплатите си от по 400 – 500 лв. с месеци, а дълговете за осигуровки възлизат на десетки милиони.

Бизнесът на енергийния олигарх изцяло зависи от държавните плащания и Ковачки използва парламентарната група БДЦ, с председател братовчедка му Красимира Ковачка, за да лобира за фирмите си и да си купи спокойствие като подкрепя управляващата коалиция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във