Параграф22 Daily

§22 Новини

КПКОНПИ не може да си върши ефективно работата в този състав и при този закон

"Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в сегашния състав, със сегашната структура и при сега действащия закон не може да си върши ефективно работата".Това заяви пред БНР адвокат Атанас Черногорски, работил в КПКОНПИ от 2006 до 2011 година, позната тогава като комисията "Кушлев".

Според него проблемите са в поредица от фактори, които са наслоени: "Възприета грешна методика, законодателство, което не е синхронизирано нито с европейското, нито с Конституцията, а именно - възприемането на пазарните оценки. Оттам идва и неефективността на Комисията, в края на годината тя издава едни доклади, които се явяват стъкмистика, а не статистика".

По думите на адв. Черногорски в момента ефективността на КПКОНПИ е нулева и дори под нулата: "Дори с последната ПР изява, че са вкарали четири дела в съда - всички искове са под 150 хил. лева. А изискването е да има значително несъответствие между приходи и придобито имущество, което да е от 150 хиляди лева. Това означава, че служителите на Комисията са създали един неверен анализ за проверяваните лица, в следствие на което фиктивно - на база виртуални транзити през банкови сметки, като едни и същи пари ги мултиплицират до 4 пъти, както и завишаване на действителната себестойност на придобитото недвижимо имущество до някакви нереални суми, изкарват несъответствие, което (и самият принцип на анализ на тези приходи и разходи) противоречи с приложимото данъчно законодателство", обясни той.

Адвокатът подчерта, че в миналите години са били прикрити множество случаи на невярно или неправилно попълнени имуществени декларации на лица във властта и депутати. "В момента не може да бъде направена ревизия, защото прокуратурата бездейства и няма да извърши качествени разследвания по отношение на бивши властимащи. Ревизия не може да бъде направена преди да се образуват новите структури на КПКОНПИ и не може да бъде направена от друг, освен от бъдещите структури във взаимодействие с МВР, за да бъдат представени такива неоспорими доказателства на нереформираната прокуратура, че тя да не може да избяга от отговорността да извърши своите служебни задължения".

След промените в КПКОНПИ няма да има припокриване и изземване на функции от прокуратурата, категорично заяви адвокатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във