Параграф22 Daily

§22 Новини

КПКОНПИ разследва за тежка корупция кмета на Козлодуй Маринела Николова

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество - /КПКОНПИ/, разследва кмета на Козлодуй Маринела Николова заради съмнения за тежка корупция, научи BulNews.

В началото на месеца в районния съд в крайдунавския град е постъпило искане, подписано от шефа на антикорупционния орган Антон Славчев. В него той иска да бъдат разкрити банковата тайна на Николова и нейния съпруг - Николай Николов. На този етап разследването е за цялата 2018 г., като се проверяват всички преводи и имотни сделки на семейството, включително и на дъщеря им Глория.

Новината, че КПКОНПИ разследва приходите и придобивките на семейството й е изненадала изживяващата се като султан на Козлодуй Маринела Николова. В опит да спаси поне част от спечеленото през изминалия мандат, тя е подала декларация, че със съпруга си е „във фактическа раздяла“, не живеела с него и по тази причина не иска да декларира неговите пари и имоти. Това обаче едва ли ще попречи на съда да вдигне банковата тайна на Николай Николов, тъй като те към този момент имат граждански брак и на практика продължават да живеят заедно. Очевидно това е опит да шиканира процеса и антикорупционния орган да не стигне до съпруга й. Логично е това притеснение да поражда съмненията, че към него вероятно са били насочени някои от корупционните потоци.

Започналата проверка на КПКОНПИ започва в крайно неподходящо време за Маринела Николова. В момента тя е кандидат за кмет на Козлодуй и иска гражданите отново да я върнат в общината. Ровенето в парите и имуществото на семейството й обаче е силен знак към избирателите, че слуховете за извършени от нея закононарушения през изминалите 4 години са основателни.

С интерес се очаква реакцията на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Досега той и при най-малките съмнения за корупция незабавно гонеше от партията и постовете им провинилите се, като това важеше дори и за министри. В случая имаме кмет, който е разработван от службите за тежки корупционни практики, а в същото време участва в предизборната кампания, издигнат от ГЕРБ. Логично би било, след като вече обществеността знае за тежките съмнения към Маринела Николова и проверката от КПКОНПИ, Борисов да поиска тя да се оттегли, въпреки че законът не позволява това.

Във всяка европейска държава, ако по време на кампания срещу политик бъде образувана проверка от държавен орган със съмнения за корупция, то той незабавно си подава оставката и изчезва от погледа на обществото.

В този случай обаче оставка не можем да очакваме, тъй като през изминалите 4 години Маринела Николова демонстрираше необяснимо самочувствие. Затова на ход е премиерът Бойко Борисов, който има възможност да изчисти името на партията си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във