Параграф22 Daily

§22 Новини

КПКОНПИ с решения по искове за конфискация

На първото си редовно заседание за 2021 г. Комисията за противодействие на корупцията и предотвратяване конфликт на интереси (KΠKOHΠИ) е приела решения за внасяне на искове за отнемане на незаконно придобито имущество в размер на 1 821 203 лв. във вид на парични средства, имоти и автомобили.

В Окръжен съд – Кюстендил се внася иск на стойност 60 051.88 лв. срещу обвинения за виртуални измами Спас Василев. Случаят нашумя след оплаквания на българи, че в периода 2016 – 2017 г. му платили парите срещу обещанието да им осигури евтини самолетни билети.

В Окръжен съд – Ловеч се внася иск на стойност 147 090.27 лв. срещу бившия директор на Център „Фонд за лечение на деца“ Павел Александров. Обвинението срещу него е, че в качеството си на лъжностно лице е сключил договор с фирма без проведена обществена поръчка, с което ощетил бюджета.

В Окръжен съд – Видин се внасят искове срещу Евтим Стефанов и срещу съучастничката му Десислава Емилова. Искът срещу Стефанов е в общ размер на  466 534.28 лв., а срещу Емилова - в размер на 88 223.28 лева. Стефанов е обвинен от прокуратурата за това, че в периода 2011 – 2013 г., в качеството си на длъжностно лице - изпълнителен директор на Сдружение „Агенция за регионално развитие и бизнес-център – Видин“ е присвоил публични средства.

Става въпрос за пари от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, както и от фондове на Европейския съюз, отпуснати за финансиране на трансгранични проекти между България и Румъния и между България и Сърбия. Според обвинението Стефанов е съставял неистински официални документи, за да удостовери възникналото право на плащане. Емилова е с обвинение в съучастие за това, че е улеснила действията на Евтим Стефанов, като е използвала неистинските официални документи.

В Окръжен съд – Хасково се внасят три искови молби срещу участници в организирана престъпна група, обвинени за изнудване и извършване на финансови сделки без разрешение. Общият размер на исковете е 686 495.29 лева.

В Окръжен съд – Пловдив пък се внася иск на стойност 372 808.07 лв. срещу Димо Петров, обвинен за съучастие при използване на лица за развратни действия.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във