Параграф22 Daily

§22 Новини

КПКОНПИ трябва да плати 380 000 лева обезщетения

Комисията за конфискация, която се вля в антикорупционната комисия, е осъдена 25 пъти по Закона за отговорността на държавата, сочат медии. Присъдените за незаконните й действия обезщетения са за общо 380 045 лв. Тези данни не са част от годишните отчети на комисията.

Най-голямото обезщетение е присъдено от Окръжния съд в Пловдив - 68 000 лв. Комисията е осъдена да плати на двама ищци обезщетение за уронване на доброто им име в обществото и за социална изолация заради наложена възбрана върху имот във връзка с производство по конфискация. Значителна част от обезщетението е за фирмата на двамата, на която трябва да бъдат възстановени направените разноски за адвокат. На активите на ищците и на фирмата са били наложени обезпечителни мерки заради дело за конфискация за над 7 млн. лв. Впоследствие обаче искът е оттеглен от комисията.

По друго дело комисията е осъдена да плати 30 хил. лв. обезщетение от Окръжния съд в Хасково. Този път поводът е производство по конфискация, което  комисията е загубила. Сред другите по-големи обезщетения има единични плащания с размери от 28 хил. лв., 25 хил. лв., 36 хил. лв. "Безспорно е, че чрез предоставяне на исканите сведения ще се повишат прозрачността и отчетността на КПКОНПИ във връзка със спазване на законодателството и управлението на бюджетните средства", се казва в окончателното решение на Върховния административен съд, постановено на 13 ноември. От комисията го изпълниха едва на 2 декември. При това и.д. шефът й Антон Славчев не предостави информация за 2018 г. и 2019 г., както беше поискано след съдебното решение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във