Параграф22 Daily

§22 Новини

КПКОНПИ влезе в Община Враца

Служители на Дирекция "Противодействие на корупцията“ на КПКОНПИ извършват проверка в Община Враца и в общинското дружество за тролейбусен транспорт. Поводът е постъпил сигнал за закононарушения при провеждане на две обществени поръчки. Първата поръчка е за доставка на девет тролейбуса, а втората – за доставка на тринадесет електрически автобуса, тринадесет станции за бавно зареждане и една бързозареждаща станция към тях.

Финансирането е със средства от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020“ по проект "Модернизиране на градския транспорт в община Враца". Обществените поръчки са на обща стойност от 32 027 089,53 лева, от които 26 000 000 лева - безвъзмездна финансова помощ и 6 027 089,53 лева  -  собствено финансиране, съобщават от КПКОНПИ. Възложител е общинското дружество "Тролейбусен транспорт – Враца“.

И двете поръчки са спечелени от един и същ изпълнител – "Авто Инженеринг Холдинг Груп“ . По първата е сключен договор, като през месец юли 2021 г. са доставени 9 тролейбуса. Според получените данни и постъпилия сигнал, съгласно договора и техническата спецификация към него тролейбусите са производство на полска компания, но в действителност те са произведени от беларуско държавно предприятие, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС, съобщават още от КПКОНПИ.

Проверката на Антикорупционната комисия касае и данни за получени неследващи се облаги от длъжностни лица, включително такива, заемащи висши публични длъжности, при избора на изпълнител на поръчките и последващия контрол на доставките. Изискват се документи и се снемат обяснения от длъжностни лица в общината и в общинското дружество "Тролейбусен транспорт – Враца“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във