Параграф22 Daily

§22 Новини

КПКОНПИ за втори път не съгласува промени в Закона за движение по пътищата, даващи неограничени права на катаджиите

Днес стана ясно, че КПКОНПИ за втори път е отказала да съгласува промените в Закона за движението по пътищата, които дават на пътните полицаи почти неограничената власт, по своя преценка, да пишат каквото им хрумне - фиш, акт, наказателно постановление, да отнемат свидетелствата за правоуправление на водачите и да режат от точките на водачите на МПС.

Мотивът на антикорупционният орган е непроменен – едноетапното производство при налагането и изпълнението на наказания на нарушителите крие опасност от развихрянето на повсеместни и неизкореними корупционни практики.

Трябва да си припомним, че на 24 юни тази година комисия „Антикорупция“, която се оглавява от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, отказа да съгласува проекта за промени в ЗДвП. Юристите на антикорупционния орган посочиха ясно на вносителите от МВР и Държавна комисия „Безопасност на движението по пътищата“, че съсредоточаването на множество правомощия в един орган и свърхоконцентрацията на власт в полицейския патрул на пътя „поставят под съмнение ефективността от контролната и санкционна дейност на администрацията“. Това становище е потвърдено и след нанесените поправки след края на общественото обсъждане.

Най-вероятно и този законопроект няма да бъде внесен в Народното събрание, поне в този си вид, въпреки че послушното мнозинство в парламента е готово да гласува с две ръце всякакви упражнения в законотворчество, щом идват от МВР и от другите държавни репресивни органи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във