Параграф22 Daily

§22 Новини

КПКОНПИ запорира имот на Божков във Франция за над 2,6 млн. лв.

Антикорупционната комисия е възбранила имот на бизнесмена Васил Божков във Франция. Това е станало след решение и на Софийския градски съд. "Това е първият случай на възбранен имот на българин в чужбина. Недвижимият имот представлява индивидуализирани обекти от комплекс – жилищна сграда и е предмет по гражданско дело за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Пазарната му стойност е в размер на 2,611 млн. лв.", уточни зам.-председателят на комисията Антон Славчев пред БТА.

По думите му процедурата е протекла паралелно у нас и във Франция. Съгласно френското законодателство е проведено специално производства, според техния Граждански изпълнителен кодекс. То се ръководи от нотариус. В рамките на това производство е потвърдена законосъобразността и правилността на мярката и е постановено вписването ѝ в Парижката служба по регистрация на ипотеки/възбрани.

"В ход са няколко идентични процедури в Гърция, Испания и Германия. На този етап повече данни не могат да бъдат дадени, защото рискуваме лицата, срещу които сме предприели тези действия, за вземат необходимите мерки", обясни още Антон Славчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във